Αυτοανοσία θυροειδούς στην κύηση
Η εγκυμοσύνη, ακόμα περισσότερο σε γυναίκες με αυτοανοσία θυροειδούς, προκαλεί σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.
Οι μηχανισμοί αυτοανοσίας είναι οι κύριοι υπεύθυνοι των παθήσεων αυτών, ενώ η νόσος Hashimoto και η νόσος των Graves-Basedow αποτελούν τις κύριες μορφές δυσθυρεο-ειδισμού στην κύηση. Η φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Οι παθολογίες του θυρεοειδή αδένα ενδιαφέρουν περίπου το 1-2% όλων των κυήσεων, αν και πιστεύεται ότι οι υποκλινικές παθήσεις, εκείνες οι παθήσεις δηλαδή που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές γιατί δεν δίνουν κλινική συμπτωματολογία, είναι πολύ περισσότερες.
Η αυτοανοσία του θυρεοειδούς είναι συχνή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, και θέτει ενδιαφέρουσες προκλήσεις στην αντιμετώπιση τόσο για τη μητέρα όσο και των συνεπειών της νόσου αλλά και της θεραπείας της για το έμβρυο, το νεογνό, το παιδί αργότερα και γιατί όχι και για το μελλοντικό ενήλικα.
Οι μηχανισμοί αυτοανοσίας είναι οι κύριοι υπεύθυνοι των παθήσεων αυτών, ενώ η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (HT) και η νόσος των Graves-Basedow (GD) αποτελούν τις κύριες μορφές δυσθυρεοειδισμού στην κύηση.
Παραλλαγές της ΗΤ είναι οι χρόνιες θυρεοειδίτιδες όπως η θυρεοειδίτιδα της λοχείας, η ανώδυνος ή σιωπηλή (silent) θυρεοειδίτιδα καθώς και η θυρεοειδίτιδα Riedel, ενώ πρόσφατα έχει προστεθεί η IgG4- θυρεοειδίτιδα.
Η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό (PPT) ή θυρεοειδίτιδα της λοχείας είναι μια αυτοάνοση θυρεοειδική νόσος που επηρεάζει το 4-10% των γυναικών και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τον τοκετό.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ