Κοιλιοκάκη
Η νόσος κοιλιοκάκη δεν είναι κολλητική… μολονότι, ως κληρονομική, εμφανίζεται συχνότερα στα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Η κοιλιοκάκη (Celiac disease, CD) αποτελεί αυτοάνοση διαταραχή του εντερικού συστήματος και πυροδοτείται από την πέψη της γλουτένης σε γενετικά προδιαθετειμένους ασθενείς.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν η κοιλιοκάκη υπάρχει εντός της οικογενείας, ενυπάρχει αυξημένος γενετικά κίνδυνος με πιθανότητες 1 στις 10 να εμφανίσει τη νόσο και κάποιο άλλο μέλος της οικογενείας. Συνεπώς ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με την κοιλιοκάκη, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Ευτυχώς, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, ελαχιστοποιούνται όσο ακολουθούμε πιστά τη δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Η γλουτένη είναι το κύριο συστατικό στο σιτάρι, το ρύζι και το κριθάρι. Πληθώρα μελετών υποδεικνύει την ισχυρή σύνδεση της νόσου με συγκεκριμένα γονίδια που κωδικοποιούν για μόρια HLA τάξης ΙΙ, τα HLA-DQ2 (HLA DQA1*05/DQB1*02, DQ2.5) και HLA-DQ8, που εντοπίζονται στο χρωμόσωμα 6.
Κατά προσέγγιση, το 95% των ασθενών με κοιλιοκάκη εκφράζει το αλληλόμορφο HLA-DQ2, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς χαρακτηρίζονται από την παρουσία του αλληλομόρφου HLA-DQ8.
Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης του μορίου HLA-DQ2 είναι υψηλή και εντοπίζεται στο 30% περίπου του Καυκάσιου πλυθησμού. Επομένως, η παρουσία των μορίων HLA-DQ2 ή HLA-DQ8 κρίνεται απαραίτητη, αλλά όχι ικανή για την ανάπτυξη της ασθένειας.
Η πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας στα συγκεκριμένα άτομα εκτιμάται περί το 36-53% και η παρουσία οποιοδήποτε εκ των δύο αλληλομόρφων, δεν αρκεί για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Σε αντιδιαστολή, η απουσία και των δύο στον ασθενή προσδίδει αρνητική προγνωστική αξία πάνω από το 99% και αποκλείει τη διάγνωση της ασθένειας.
Εάν έχετε την υποψία ότι κάποιος στην οικογένεια σας νοσεί, ζητήστε από τον ιατρό σας να τον παραπέμψει σε εξετάσεις αίματος.
Ποτέ όμως μην αλλάξετε τη δίαιτά του μέχρι να βγει η διάγνωση!