Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου- 15 Φεβρουαρίου
Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου- 15 Φεβρουαρίου
Η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου αποτελεί πραγματική πρόκληση για την ιατρική κοινότητα, καθώς αναπτύσσεται με πολλές διαφορετικές μορφές, καθεμιά από τις οποίες χρήζει εξειδικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος στα παιδιά;
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση των Αρχείων Καρκίνου (International Association of Cancer Registries -IACR), ο παιδικός καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η ετήσια συχνότητα εκδήλωσης στη χώρα μας εκτιμάται σε 14/100.000 άτομα ηλικίας μικρότερης των 15 ετών, δηλ αναμένονται κάθε χρόνο περίπου 250 περιπτώσεις παιδιών με νέο-διαγνωσμένο καρκίνο.
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι;
Ο παιδικός καρκίνος αν και συχνά επιθετικός όταν εκδηλώνεται, είναι ευτυχώς σπάνιος. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών έχουμε και διαφορετικής συχνότητας εκδηλώσεις που διαφέρουν από τις συνήθεις των ενηλίκων (όπως μαστού, πνεύμονα, παχέως εντέρου).
-Στα βρέφη: οι συχνότεροι τύποι σε ποσοστό >50 % είναι το νευροβλάστωμα, ρετινοβλάστωμα και νεφροβλάστωμα
-1-4 ετών: περίπου 50% περιπτώσεων αποτελούν οι λευχαιμίες με συχνότερη την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL)
-5-14 ετών: οι λευχαιμίες (συχνότερη η ALL), τα λεμφώματα και οι όγκοι του Κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου & νωτιαίου μυελού)
Σε μικρότερη συχνότητα στα παιδιά εκδηλώνονται και άλλες κακοήθειες όπως κακοήθεις όγκοι των οστών, των μαλακών μορίων, των γονάδων κ.α
Γενικά, ο παιδικός καρκίνος είναι συχνότερος μέχρι την ηλικία των 5 ετών και στα αγόρια κατά 20 % περισσότερο από ότι στα κορίτσια.
Υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εκδήλωσή του;
Σε γενετική προδιάθεση ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα εκδήλωσης αποδίδεται μόνο το 5% των κακοήθων νεοπλασιών αυτής της ηλικίας.
Πόσο σημαντική είναι η πρώϊμη διάγνωση της ασθένειας;
Σε πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της πάθησης στα πρώτα στάδιά της αυξάνει σε μεγάλο ποσοστό τις πιθανότητες επιβίωσης, καθώς δίνεται η δυνατότητα γρήγορης θεραπευτικής παρέμβασης και περιορισμού της νόσου, ακόμη και εξάλειψης αυτής.
Η έγκυρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι εύκολή υπόθεση;
Δυστυχώς όχι σπάνια, στα πρώτα στάδια εκδήλωσης της συμπτώματα της νόσου μπορεί να παραβλέψει κανείς ή να αποδοθούν σε άλλες κλινικές καταστάσεις.
Τι συνιστάται στους γονείς να κάνουν στα πλαίσια της προσπάθειας έγκαιρης διάγνωσης;
Η συστηματική παρακολούθηση από παιδίατρο αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη και οι γονείς επ’ ουδενί δεν πρέπει να είναι ασυνεπείς ως προς την υποχρέωσή τους αυτή.
Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας πρέπει να το επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο. Εκείνος δύναται να τους κατευθύνει προς την πραγματοποίηση επιπρόσθετων εξετάσεων στο παιδί (π.χ γενετικών ή απεικονιστικών) για να αποκλειστεί η γενετική προδιάθεση ή να εντοπιστεί μια κακοήθεια προσυμπτωματικά.
Οφείλουν δε, να αποζητήσουν επι τούτου κλινική εκτίμηση από παιδίατρο, αν εμφανίσει το παιδί:
- κάποια ασυνήθη μάζα ή πρήξιμο (π.χ στο λαιμό, στις μασχάλες, στη κοιλιακή χώρα)
- επίμονο πυρετό, ναυτία, πονοκέφαλο, καταβολή με εμέτους
- εντοπισμένο σταθερό πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος
- τάση για εύκολο μελάνιασμα
- απότομη απώλεια βάρους
- ληθαργικότητα
- χλωμή επιδερμίδα
- χωλότητα στη βάδιση χωρίς προφανές αίτιο
- απότομες μεταβολές στην όραση
- άσπρη κηλίδα στην κόρη του ματιού
Τι προτείνεται στους γονείς που μεγαλώνουν παιδί σχολικής ηλικίας που νοσεί ήδη, πέρα από την πλήρη συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή;
Είναι σημαντικό, παρόλο που δεν φαντάζει ως προτεραιότητα, να βοηθήσουν το παιδί με όποιο τρόπο μπορούν, να μην απέχει από το σχολείο περισσότερο από ότι επιτάσσουν οι θεράποντες ιατροί.
Για πολλά καρκινοπαθή παιδιά, η δραστηριοποίηση στο σχολείο αποπνέει υγεία και τους παρέχει την αίσθηση της κανονικότητας, όπως και η κοινωνικοποίηση την απαραίτητη διαφυγή από εικόνες περιβάλλοντος που έχουν συνδέσει με την ασθένειά τους.
Ακόμη, τους στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας και παρέχει διαρκή επιβεβαίωση, ότι η επίμονη παρότρυνσή τους από τους γονείς για μαθητική πρόοδο, πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει αύριο για αυτά και δε θέλουν να υστερήσουν μελλοντικά.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο βιοπαθολογικό ιατρείο της περιοχής σας που υπάρχει στο Vriskodiagnostiko.gr