Μετά covid σύνδρομο
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός συνεχούς πληθυσμού ατόμων που αναρρώνουν από την οξεία λοίμωξη. Οι ασθενείς μετά την ανάρρωση από οξεία ασθένεια ακόμα και με ήπια συμπτώματα ή τελείως ασυμπτωματική, μπορεί να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που αναφέρονται με διάφορους όρους, όπως “μακροχρόνια COVID“, “μετα-COVID καταστάσεις” και “μετα-οξεία επακόλουθα της SARS-CoV-2 λοίμωξης”.
Η ανάγκη για εργαστηριακές εξετάσεις σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από οξύ COVID-19 καθορίζεται από τη σοβαρότητα και τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα των δοκιμών κατά τη διάρκεια της οξείας νόσου και των τρεχόντων συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν μη φυσιολογικό εργαστηριακό έλεγχο κατά τη στιγμή της διάγνωσης, συνήθως βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
Για την παρακολούθηση της μετά COVID-19 πορείας ενός ατόμου προτείνεται ένας ευρύς κλινικός, παρακλινικός και εργαστηριακός έλεγχος που διαφοροποιείται κατά περίπτωση. Όσον αφορά τη συμβολή του βιοπαθολογικού εργαστηρίου σε άτομα που βρίσκονται στη φάση ανάρρωσης προτείνεται ο παρακάτω έλεγχος.
- Γενική εξέταση αίματος (αιμοδιάγραμμα με τύπο λευκοκυττάρων, αιμοπετάλια)
- ΤΚE
- Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολυτών (Κ, Νa), γλυκόζη ορού (GLU), ουρίας, ουρικό οξύ και κρεατινίνης ορού (Cr), δεικτών ηπατικής λειτουργίας (AST/SGOT, ALT/SGPT, γ-GT), λιπιδαιμικού προφίλ (TC, HDL-C, LDL-C, TGs), CPK, λευκωματίνης ορού, CRP
- Έλεγχος θυρεοειδούς (TSH, FT3, FT4, anti-TPO, anti-Tg) σε άτομα με ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία.
- D-Dimers σε ασθενείς με ανεξήγητη επίμονη ή νέα δύσπνοια ή σε οποιονδήποτε ασθενή στον οποίο υπάρχει ανησυχία για θρομβοεμβολική νόσο.
- Νατριουρητικό πεπτίδιο (BNP) και Τροπονίνη σε ασθενείς των οποίων η πορεία επιπλέκεται από καρδιακή ανεπάρκεια ή μυοκαρδίτιδα ή σε ασθενείς με πιθανά καρδιακά συμπτώματα από κρυφή μυοκαρδίτιδα (π.χ. δύσπνοια, δυσφορία στο στήθος, οίδημα).